Får man sälja sina vänner?

2012/05/15 / Artiklar, Information, Teknik /
Mitt Facebook-konto med 5000 vänner kom då tillslut ut på marknaden. På Blocket. Där brukar annars säljas begagnade köksstolar, rostiga bilar och diverse annat som hamnat på vinden. Nu blev blocket en offentlig scen för försäljning av digital vänskap och Facebook fick en äkta värdering. Jag hann lägga ut Facebook på marknaden före Zuckerberg. En världsnyhet!

Det här har väckt känslor. Det finns de som känner sig förnedrade att få se en annons och ett pris på sig själva. Många tycker det är sjukt att jag har mage att sälja mina vänner för så mycket pengar som det faktiskt blir med priset 1 krona per styck, totalt 5000 kronor. Jo, ni ska veta hur många kommentarer jag fått om att ”jag tänker då inte betala en endaste spänn”. Det här trots att jag faktiskt erbjuder något (5000 vänner) som sägs vara värderat till 3,6 miljoner kronor i USA. Jo, tydligen har de värderat dig på facebook till 719 kronor (Siffran har hoppat lite upp och ner i olika artiklar kring börsintroduktionen av Facebook.) Jag kom alltså med ett pangerbjudande! Eller tycker du att det vore rimligt att betala 3,6 miljoner för något du själv kan skapa alldeles ”gratis”? Är ett konto så mycket värt, då kanske det inte gör något om katten i familjen också får ett?

VÄNSKAPENS PRIS
Jag förstår Er. Det känns alltid när någon sätter prismärkningsapparaten i ändan på en. Det är förstås inte roligt att hamna på blocket. Nu var det dock bara idag som försäljningen av vänner skedde just där på Blocket, annars sker den dagligen på Facebook. Så får man då sälja sina vänner ? Uppenbarligen tycker 850 miljoner människor i världen, (om det nu är så många riktiga människor) inklusive Zuckerberg att det är helt okej. Det är nämligen därför Facebook finns. Det du gör när du använder Facebook är att ”sälja” dig själv och dina kontakter och vänner till ett kommersiellt bolag. Men du får inga pengar. Du gör det gratis. Jag också, tills jag kom på att jag kunde sälja det på Blocket. Du tar foton på dina kompisar och publicerar dem på nätet. Du skriver små uppdateringar som berättar detaljer om ditt liv – men också om dina vänner. De kommunicerar ju med dig, skriver, tycker och tänker även om det du publicerar. Du blottar din vänskapslista och sammanbinder ett nätverk skapat för annonsörer som vill nå ut med sina budskap. Du lockas ”checka in” på diverse platser så att varumärken och reklam sänds direkt ner i dina vänners datorer. Du lockas gå med i intressegrupper som kartlägger dina intressen och åsikter. Du lämnar GPS-kordinater efter dig som visar var du är. Du berättar vilka skolor du gått i, vilka släktingar du har, vilka arbetsplatser du jobbat på och för, ja listan kan göras lång. Allt samlas på Facebooks server och det går inte att ta bort. För även du använder de medel du kan för att lämna Facebook så har du redan satt ihop din information med andra som kanske väljer att inte gå ur. Den annons som idag publicerades på Blocket visar tydligt vad Zuckerberg håller på med. Han säljer dig och dina vänner. Till vem talar han inte om. Porrindustrin? En stat? En diktator? Eller till en hamburgerkedja? Uppenbarligen är det lite svajigt just nu. Den första som hörde av sig på min annons var inte intresserad att köpa något, utan ville typ dejta mig. Kanske är det därför annonsörerna som verkligen försöker sälja något är så desperata att de allt oftare köper ”likes”, dvs betalar för påhittade klick, så att det ska se ut som att många ”gillar” dem, i denna jämförelse, att det i allafall ska se ut som de lyckas. Men luftslott verkar gå bra att bygga och under dagen har jag botaniserat bland diverse spekulanter. Bland annat hörde en reklambyrå av sig, en butikskedja och en institution för att nämna några.

FÖRSÄLJNINGEN
Är det då så farligt att bli såld? Behöver du som är digital vän med mig vara rädd? Det beror ju på vem som köper dig och vad den har för syften. Det kan du inte styra över. Det kan inte ens jag som säljer. Vad vet jag om köparen? Om vi säger att jag säljer till en snäll liten tant från Bandhagen som erbjuder sig att ta hand om mina 5000 vänner? Jag tänker mig då en sådan där söt liten tant som kan ta hand om en planta när man åker på semester. Då låter det förstås så fint och bra. Men vem ärver hennes tillgångar en dag? Och är det någon garanti att man verkligen är en tant bara för att man utger sig för att vara det? Uppenbarligen är det flera som tycker jag gör något fult som ”säljer” mina vänner, trots att det är det som alla gör dagligen där ute på Facebook. Vardagsmat.
Så, jag hoppas nu att min försäljning gett dig en tankeställare. Vem är det som har köpt dig? Vem är det som äger dig idag och har tillgång till dina privata uppgifter på Facebook, dina och mina meddelanden? Och vem är det som säljer dig nästa gång…?!

KJELL ERIKSSON